Marifoon praktijkopleiding Vlaamse Vaarschool

Wie een marifoon wil bedienen moet in het bezit zijn van een certificaat uitgereikt door het BIPT. Een VHF brevet kan voldoende zijn als er op het toestel geen DSC knop actief is. De tendens is echter dat steeds meer toestellen deze veiligheidsknop inbouwen en er meer en meer naar GMDSS src toestellen. Om het examen te mogen afleggen is een verplichte cursus te volgen.

Data en locaties van het erkende opleidingscentrum Vlaamse Vaarschool kan je hier lezen.
Na het inschrijven ontvang je ook de link naar de eSyllabus. Een papieren versie is te koop via ‘shop.leidraadyachtman.be

Oefenvragen:

Bekijk hier het VTS-Scheldegebied online

Hoe kan ik me laten inschrijven voor een VHF- of SRC-examen? link BIPT

Daarvoor stuur je een mail naar het adres examen@bipt.be met je naam, voornaam, (post)adres, telefoonnummer alsook een kopie van beide zijden van je identiteitskaart en een foto in het formaat van een pasfoto (op witte achtergrond).

De inschrijvingskosten bedragen +/- € 38 en zijn niet terugbetaalbaar. In geval van annulering meer dan een week voor het examen of op vertoon van een medisch attest kunnen de inschrijvingskosten voor een andere datum worden gebruikt.

Voor het SRC-examen voeg je ook nog een attest van SRC-opleiding toe van een erkend opleidingscentrum. Opgelet: dat attest is maar een jaar geldig. Na de uiterste datum zal het attest niet meer worden aanvaard.

Onze dienst zal met je contact opnemen om examendatums voor te stellen. Na registratie van jouw aanvraag zal je een bevestigingsmail ontvangen waarin informatie wordt meegedeeld in verband met betaling en andere zaken.
Inschrijven kan tot twee weken voor de datum van het examen en zolang er plaatsen beschikbaar zijn.

We wensen je veel succes!


Invoering VDES kanaalplan marifoons

Vanaf 1 januari 2023 zal het VDES (VHF Data Exchange System, het nieuwe kanaalplan dat digitale kanalen invoert) in gebruik genomen worden.

Hierdoor moet tussen 1 januari 2023 en 31 december 2023 ELKE marifoon geprogrammeerd worden volgens dit nieuwe frequentieplan.

Document downloaden “Invoering VDES kanaalplan marifoons” (0.52 MB)