De eerste keer alleen zeilen

zeilen Zeiltips

Je hebt wat ervaring en voelt dat je klaar bent om zelfstandig een boot te huren en besturen.

Niets is avontuurlijker dan die eerste keer alleen op zee. Let daarom op de volgende zaken zodat het avontuur een leuke en blijvende herinnering blijft:

Kies een dag met ideale weer en zeilcondities
Volg het weerbericht en hou vooral de windpieken in het oog.
Beter nog: kies een zonnige dag met een constante wind van 3 tot 4 Bft. Da’s niet veel, maar ideaal om als skipper je eerste stappen te zetten.

Kies voor de juiste boot
Terwijl je leert is een kleinere en een boot die snel reageert gemakkelijker om de dynamiek van het zeilen te begrijpen.
Niet te groot maar ook niet te klein. Ga dus niet voor de 45ft om stoer op je Instagram te staan. Een tikkeltje minder mag gerust: een zeilboot met een helmstok heeft je meer gevoel en is makkelijker te controleren.
Ga voor 30 – 36ft. Dit soort zeilboten kan een ervaren zeiler makkelijk alleen of met 2 gemakkelijk aan.

Respecteer steeds de giek
Bij het gijpen zwiert te giek over. Da’s ok als je dit gecontroleerd kan doen. Het kan fataal aflopen als dit onverwacht gebeurd met een klapgijp. Zorg dus steeds dat je de giek controleert en in het midden plaatst voor je het gijpmanoeuvre uitvoert. Vaar je voor de wind? plaats dan ene bulletalie. Zo zit je veilig en kan je gefocust je zeilvaardigheden verbeteren. Gebruik hier steeds het ‘safety first’ concept.

Neem iemand mee met meer ervaring dan jezelf.
Deze vriend of vriendin kan je vaak op fouten wijzen voor het fout loopt. Vergeet niet dat er heel wat op je afkomt en je aan veel zaken moet denken.
Wie weet vergeet je wel de stootkussens binnenhalen…

Bekijk nog eens de basis zeiltermen en manoeuvres.
Noteer eventueel ene paar zaken en hou het grijp klaar.
Eenmaal aan je aangemeerd bent kan je in de plaatselijke bar je woordenschat uitbreiden met ‘meer drank naar deze kant’.

Reef voor alle andere reven
Mocht de wind iets toenemen, dan ben je al klaar voor wat er komt en blijf je controle houden over je boot. Schuin hangen kan je nog steeds in de bar en dat doe je toch liever met een voltallige bemanning.

Geniet van deze eerste ervaring.
Je zal er enorm veel van opsteken. Ken je tekortkomingen en spijker ze eventueel bij via een extra opleiding met een ervaren zeezeilinstructeur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *