In België zijn er verschillende vaarbewijzen: hieronder een overzicht voor de pleziervaart. Ze hebben allemaal hun eigen naam, bijhorende kennis en vaargebied.
Verschillende vaarscholen in België bieden opleidingen aan ter voorbereiding van deze examens. De examens zelf worden echter steeds afgenomen bij FOD Mobiliteit. Vanaf 2020 werden de examens modulair, wat willen zeggen dat je je per “hoger” brevet een extra aanvullend examen moet afleggen.
In de Vlaamse Vaarschool richten we ons op het algemeen stuurbrevet en yachtman. Op 3 lesdagen (9u-18u) of 8 avonden stomen we je klaar voor het examen. Bekijk hier onze opleidingen: algemeen stuurbrevet en yachtman
1. Beperkt stuurbrevet
Dit is het eerste niveau. Iedereen die een yachtman brevet of algemeen stuurbrevet wenst te behalen dient ook dit examen af te leggen. Het beperkt stuurbrevet is geldig in de afgesloten meren en de met de zee verbonden binnenwateren. Ze is niet geldig op de Beneden-Zeeschelde.
Met het beperkt stuurbrevet kan je reeds een ICC aanvragen voor binnenwateren.
2. Algemeen stuurbrevet
Het “klassieke” vaarbewijs dat de meeste mensen afleggen. Ze is geldig in alle zones van het beperkt stuurbrevet, de Beneden-Zeeschelde, de havens van de kust en de zone tot 6 zeemijl. Via het algemeen stuurbrevet kan je een ICC aanvragen die geldig is voor binnenwater en zee.
Het algemeen stuurbrevet bevat reeds een ruim scala aan onderwerpen zoals o.a. manoeuvers, motoren, meteo, navigatie. Een groot deel van de leerstof omvat ook de verschillende reglementen op de verschillende waterlopen. Het uitvoeren van commerciële activiteiten (charter, lesgeven,…) op binnenwater is mogelijk met het algemeen stuurbrevet.
3. Yachtman
Het yachtman brevet is geldig in alle zones van beperkt en algemeen stuurbrevet en de zones vanaf het strand tot 200 zeemijl.
Bij het behalen van het yachtman brevet heeft de kandidaat heel wat extra kennis op vlak van navigatie en meteo verworven. Er wordt hier ook extra aandacht besteed aan de veiligheid aan boord. De kandidaat heeft door het modulair examensysteem ondertussen het examen van zowel beperkt als algemeen stuubrevet afgelegd. Met het yachtman brevet kan je commerciële activiteiten uitvoeren op zee in Belgische wateren.
De bovenstaande brevetten zijn onbeperkt geldig in de tijd.
4. Voor de gevorderde zeiler:
Yachtnavigator
Het yachtnavigator brevet is het hoogste niveau in de pleziervaart. o.a. astronavigatie staan op de planning. Het brevet is ook onbeperkt geldig in de tijd. Deze opleiding bieden we niet aan in de Vlaamse Vaarschool.
STCW
Het STCW is een Europees erkend bewijs die commerciële yachting mogelijk maakt in het buitenland. Dit brevet is beperkt in tijd, ze moet na enkele jaren opnieuw verlengd worden door het volgen van enkele heropfris modules. Aan dit brevet hangt ook een stevig prijskaartje.