Praktijktesten:

Vaarbewijs

Wat is er precies veranderd sinds 1 juli?

Volgens de wet op de pleziervaart die in de zomer van 2019 is verschenen wordt vanaf 01.07.2021 een praktijktest ingevoerd voor de niveaus “Beperkt en Algemeen stuurbrevet” en “Yachtman”. Lees hier hoe de testen er (gaan) uitzien. We stappen dus af van de praktijkervaring en stappen over op een praktijktest

De brevetten worden ook opgesplitst in zeilen en motorboot.We bekomen dus volgende brevetten, met elk hun eigen praktijkexamen:

Algemeen stuurbrevet: zeilen

Algemeen stuubrevet: motorboot

Yachtman: zeilen

Yachtman: motorboot

De Vlaamse Vaarschool is vanaf nu naast een school dus ook een testcentrum! Vanaf juli is het mogelijk om in onze school praktijktesten af te leggen voor de brevetten algemeen stuurbrevet en yachtman.

Tijdens de cursus kustvaart (KV1) kan je een test alg stuurbrevet: motor+zeil afleggen. Tijdens de cursus Zeevaart (KV2) of yachtschipper (KV3) kan je een test yachtman: motor+zeil afleggen. Tijdens de cursussen motorboot en havenmanouvers kan je een test algemeen stuurbrevet: motor afleggen. Alle cursisten die ingeschreven zijn voor 1 van bovenstaande cursussen werden hierover reeds per mail van op de hoogte gesteld. Het scoreformulier voor alle niveaus kan je hier terugvinden.

Hoe kan ik nu mijn vaarbewijs behalen?

Kort antwoord:

  1. Controleer of je 16 levensjaren op de teller hebt
  2. Schrijf je in voor het theorie examen
  3. Betaal op tijd!
  4. Je slaagt voor het theorie examen bij FOD Mobiliteit
  5. Je legt een praktijktest af in een testcentrum en slaagt hiervoor
  6. Je bezorgt de federatie van jouw keuze (vb: WWSV) het aanvraagformulier met: doktersattest, praktijkattest, theorie attest.
  7. Je wacht op de postbode die uw vaarbewijs in de bus gooit

Lang antwoord:

Lees ons artikel over het behalen van het vaarbewijs