Roerbladen

roerbladen Onderhoud boten

Denk jij bij je veiligheidsbriefing aan je roer en -installatie?

Het regelmatig controleren van je roer, helmstok en stuurwiel is een van de  allerbelangrijkste zaken om je veiligheid op zee te garanderen, nog vóór het vast want en de motor. Zonder roerblad ben je compleet stuurloos. Wie het ooit meegemaakt heeft weet dat het geen pretje is: wachten op hulpdiensten, sleep, kraan verzekering, een nieuw roerblad laten maken…

Tip: Bij het geringste teken dat je iets abnormaals voelt aan het roer, start je de inspectie en onderzoek.

Maar hoe controleer je de goede werking van dit systeem?

Het externe gedeelte zoals het roerblad en helmstok is toegankelijk maar ook zeer kwetsbaar. De schroeven die alles op zijn plaats houden mogen geen speling tonen en ook de roerkoning moet op slijtage geïnspecteerd worden op speling. Grijp daarom elke gelegenheid om je roerblad visueel en structureel te inspecteren.

Controle helmstok

Grijp je helmstok vast en wrik. Er mag geen speling zijn tussen de helmstok en het roerblad als de boot uit het water is. Controleer of er geen speling is tussen de helmstok en het roerblad wanneer de boot is aangemeerd of uit het water is. De geringste speling kan zware gevolgen hebben voor het stuurplezier en -gevoel. Het is mogelijks een teken dat er schade in het stuursysteem is.Het roerblad bij elke gelegenheid inspecteren op zachte plekken, haarscheurtjes en insijpeling. Het roerblad kan water vasthouden en daardoor van binnenuit delamineren. Draait het roer soepel?

Als de boot uit het water en droog is, herstelt u gaatjes en scheuren met een epoxy filler.  Zorg dat het oppervlakte en het profiel bewaard blijft. Schilder kwistig met de beschermende verf. Vergeet ook de bovenkant van het blad en de onderkant van de roerkoning niet. Deze plaatsen worden vaak verwaarloosd. Is er een lek in of aan de as? Ideaal om dit nu te (laten) herstellen. Zit er speling op de lagers, is er slijt: twijfel niet om een vakman in te
schakelen. Hij of zij kan advies geven of actie nodig is of niet.

Verzorg je helmstok steeds, zodat deze stevig blijft. Als een schroef of de stok breekt op een cruciaal moment kan het een dure gebeurtenis worden. De helmstok is toch je voeling met het water.

Controle stuurwiel

Ook een stuurwiel moet gecontroleerd worden. Vertonen de kabels en het kwadrant slijtage? Is de smering nog voldoende?Schade is nooit volledig uit te sluiten. Hoe beter je het systeem kent, hoe beter je voorbereid bent op een onverwacht gebeuren? Een stuurwiel heeft steeds een noodhelmstok. Zorg dat je de plaats goed kent en hij gemakkelijk bereikbaar is. Dus niet helemaal onderaan in de bakskist. Leer hoe je deze noodsturing bedient.

Zorg steeds voor je plan B en C.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *