Hoe onderhoud ik mijn zeilen?
Elke zeilboot verdient het om met mooi onderhouden zeilen op het water te mogen uitblinken. Een optimale conditie van de zeilen, zorgt langer voor een prima zeilervaring.
Omdat we je als skipper en crew graag vele uren op het water zien, geven we graag deze tips voor een langere levensduur van uw zeilen.
Tijdens de winter
Net zoals de boot zelf, hunkeren ook je zeilen naar een onderhoudsbeurt. Draag je tijdens de niet-actieve maanden goed zorg voor je zeilen, dan ga je zorgeloos een mooi zeilseizoen tegemoet.Spoel je zeilen overvloedig en verwijder vuil en vlekken. Nooit nat opbergen, dus goed laten drogen!
1. Controleer het zeil op beschadigingen aan de contactvlakken en aan de naden. Zo nodig (laten) herstellen.
2. Is het zeil goed droog, dan bewaar je het zeil liggend en op een droge plaats.
3. Tijdens de winter kan een professionele zeilmaker de zeilen grondig nakijken. Hij kan mogelijke problemen voortijdig opsporen en herstellingen voorstellen, de zeilen droog stockeren en ze eventueel na de winter terug op de boot plaatsen.
4. Geen perfect zeil zonder een uitstekende verstaging. We raden met nadruk aan om de verstaging jaarlijks grondig te (laten) controleren.
Tijdens het zeilseizoen
Je zeilen in volle glorie aan de zee tonen is het opzet. Alleen dien je wel op enkele punten je aandacht te vestigen zowel voor het hijsen als tijdens het zeilen. Volg onze tips!
Voor je gaat zeilen
1. Zorg ervoor dat alle scherpe delen waar het zeil mee in contact zou kunnen komen beschermd zijn. Een verstopte splitpen kan je zeil ernstig schade berokkenen. Let dus op dat elke splitpen en borgring aan relingen of wantspanners en de uiteinden van de zalingen goed afgeschermd worden.
2. Markeer waar het zeil de zalingen raakt en voorzie hier een beschermstuk.
3. Indien je een doorgelat grootzeil hebt kan je de vlakken waar het zeil de verstaging raakt ook best laten versterken.
Tijdens het zeilen
1. Gebruik net voldoende spanning op onderlijk en voorlijk.
2. Verstel de reguleerlijn van het achterlijk om teveel spanning weg te nemen of om een trillend achterlijk te voorkomen.
3. Probeer het klapperen van de zeilen zoveel mogelijk te beperken. Het in – en uitrollen van de genua die je dus best op ruime koersen met net voldoende druk in het zeil.
4. Inspecteer visueel de zeilen op (wrijf)schade en loskomende naden.
Na het zeilen
Voorkom blootstelling aan UV en laat de zeilen niet onder spanning staan.
Genua
Heb je een rolgenua met UV bescherming? Deze kan je opgerold op de boot laten. Vergeet hier niet de spanning van het voorlijk te halen.
Geen UV bescherming? Ook dan kan je deze opgerold op de boot laten, als je er een hoes over trekt. Ook hier de spanning van het voorlijk halen en de hoes goed strak rond het zeil trekken om een klapperende hoes te voorkomen (voorkom slijtage aan het zeil en hoes).
Geen UV bescherming of hoes? Dan haal je het zeil af en plooi je het netjes op. Wissel de plaats waar je plooit steeds af om geen blijvende kreuken te krijgen.
Grootzeil
1. De spanning van het onderlijk halen.
2. Opplooien op de giek als je een beschermhoes hebt.
3. Heb je geen beschermhoes? Dan haal je het zeil af en plooi je het netjes op. Wissel de plaats waar je plooit steeds af om geen blijvende kreuken te krijgen.
Met deze vakkundige tips heb je steeds de wind in de zeilen!