Hoeveel kost het aankopen en bezitten van een boot?

Onderhoud boten

Een boot bezitten, het is voor velen een droom om de ultieme vrijheid te ervaren op het water. Er zijn echter heel wat misvatting over wat de kosten zijn bij de aankoop van een boot. Hieronder worden de voornaamste kosten opgelijst.

1. Aankoop van de boot

2. Ligplaats

3. Onderhoud

4. Verzekering

5. Gebruik

1. Aankoop van de boot

Aankoop van een zeilboot, aankoop van een motorboot

De aankoop van een boot zal ongetwijfeld de grootste hap uit uw budget nemen. De aankoopprijs zelf hangt af van verschillende factoren:

 • De grootte van de boot:
 • Motorboot of zeilboot
 • De staat: Nieuw of 2e hands
 • De (leeftijd van de) bijgeleverde uitrusting
 • Merk van de boot

Net zoals in de autowereld kan je zo duur gaan als je zelf wilt. Tweedehands start de prijs vanaf een 3.000€, verwacht dan geen kant en klare boot maar een boot met wat (doenbaar) werk aan. Voor 10.000 à 15.000€ heb je een tweedehands vaarklare zeilboot van +/- 8 à 9.5m.

Belangrijke aandachtspunten bij de aankoop:

 • Staat van de motor
 • Staat van de zeilen
 • Algemene staat romp

De zeilen en motor zijn de duurste onderdelen aan boord, controleer dit dus grondig voor de boot effectief aan te kopen. Voor zeilboten is het ook wenselijke de verstaging te controleren op sleet. Deze wordt bij voorkeur om de 10 (intensieve zeilers) à 15 jaar te vervangen.

Tot slot moet de boot ook voldoen aan de wettelijke verplichtingen qua uitrusting. Koop je de boot tweedehands is de kans groot dat het grootste deel van deze uitrusting reeds aan boord ligt.

2. De ligplaats in de haven

Jachthaven Nieuwpoort: VYN

Een boot kan je niet zoals de wagen overal “even parkeren”. In bijna alle gevallen zal de boot ergens gestald worden op een terrein of op een ligplaats in de haven.

Bij aankoop van trailerbare boot kan je de kost van een ligplaats uitsparen door de boot telkens uit te halen via de trailerhelling. Een nadeel hiervan is dat je op veel plaatsen gebonden bent aan het getij en dat je de plaats moet hebben om de boot (thuis) te stallen.

Gemiddeld kost een ligplaats in de haven jaarlijks tussen de 1000€ en 2500€ per jaar, afhankelijk van de grootte van de boot en wat er met de boot gebeurt in de winter (blijft in het water of stalling op het droogdok). Gemiddeld komt de prijs op een jaar neer op een 1500€/jaar, dit is voor een winter- en zomerseizoen. Hieronder vind je een prijsindexatie op basis van de prijzen van de Vlaamse Yachthaven Nieuwpoort voor een 7maand durend zomerseizoen.

Boten 8-10m betalen voor een zomerseizoen (1 april – 30 oktober)

prijzen ligplaats
Prijzen voor boten 8-10m

Boten 11m-15m betalen voor een zomerseizoen (1 april – 30oktober)

Prijzen voor boten 11-15m

In verschillende havens betaal je het eerste jaar nog een eenmalige kost om toe te treden in de club. Je kan de prijs voor een ligplaats simuleren via de tool op de website van de Vlaamse Yachthaven Nieuwpoort:https://www.vynieuwpoort.be/nl/prijzen

3. Onderhoud

1. Onderwaterschip

Het onderwaterschip van de boot vergt de nodige aandacht. Dit kan je nalezen in ons artikel over antifouling. Je kan deze werken uitbesteden of zelf uitvoeren. De onderhoudsproducten om deze werken zelf uit te voeren kosten gemiddeld 250€. De benodigde hoeveelheid onderhoudsproducten hangt af van de grootte van het onderwaterschip. Laat je de werkuren uitvoeren door een vakman, zal je daarboven nog zijn uurloon moeten betalen.

2. Motor

Een jaarlijks nazicht van de motor door een vakman is wenselijk om de betrouwbaarheid van de motor hoog te houden. Oudere motoren zijn relatief gemakkelijk zelf te onderhouden. Dit staat ook uitgebreid beschreven in het handboek Leidraad voor de Yachtman. Je kan het hoofdstuk over motoren hier gratis downloaden. Daarnaast moeten ook de anodes van de boot vervangen worden, bij voorkeur gebeurt dit jaarlijks.

Gemiddelde kost motoronderhoud: 300€

4. Verzekering

Net zoals de auto, moet je jouw boot verzekering voor burgelijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen voor opvarenden. Ook hier kun je gaan voor een full optie omnium verzekering of een basis verzekering en zal de prijs afhankelijk zijn de waarde van het schip.

Gemiddelde verzekeringskost: 250€

5. Gebruik

Als de boot aangemeerd ligt, verbruikt ze elektriciteit om de batterijen op te laden. De kosten zitten vaak niet inbegrepen in de kostprijs van de ligplaatsen. Als uw batterijen nog in goede staat zijn, moet je rekenen op een 15€/jaar. Als je naast het laden van de batterijen de boot nog elektrisch verwarmd loopt de elektriciteitsrekening snel op!

Naast het elektriciteitsverbruik, wordt er ook vaak water afgenomen in de haven om de boot te reinigen na gebruik. In de Vlaamse Yachthaven NIeuwpoort is deze kost inbegrepen in de ligpaats prijs.

Een scheepsmotor verbruikt brandstof. Vooral voor motorboten is dit een niet kost die men niet uit het oog mag verliezen. Voor zeilboten mag je een gemiddeld verbruik rekenen van 60 à 70 liter per jaar. Dit is uiteraard afhankelijk van hoe vaak je op motor moet varen en hoe vaak je uitvaart. Voor motorboten bepaalt de vaarsnelheid het verbruik, dit ga je best eens na per vaardag.

6. Besluit:

Als we alle kosten optellen komen we gemiddeld op een 2415€/ jaarlijkse kost. Als gemiddeld beschouwen we een zeilboot van 9m lengte. Voor motorboten dien je maandelijks nog een extra brandstofkost te rekenen. Dit komt neer op een 201.25€/maand.

Is een boot bezitten dus onbetaalbaar? Nee! Is het spot goedkoop? Ook niet, maar het is wel goedkoper dan iedereen denkt!

Heb je nog specifieke vragen over een ligplaats in de haven? Contacteer ons even op info@vynieuwpoort.be. Zien we je binnenkort in de haven?

15 REACTIES
 • piet croes
  Beantwoorden

  Hoeveel afschrijving wordt in deze berekening meegenomen ?

  1. Jens
   Beantwoorden

   Dag Piet,

   Hiermee is geen rekening gehouden in bovenstaande simulatie. De afschrijving hangt af van de aankoopprijs van de boot en het aantal jaar waarop je de boot wilt afschrijven. Voor een particulier is dit ook minder van belang gezien een (tweedehands) boot meestal niet zijn volledige waarde verliest. Na 5/10 jaar zal er hoogst waarschijnlijk een restwaarde zijn waar je dan ook rekening mee moet houden.

   Mvg,
   Jens

  2. Hans le Duc
   Beantwoorden

   Vragen:
   duurzaamheid van polyester motor bootje:
   Bij welke leeftijd raakt polyester verweerd?

   duurzaamheid van buitenboord motor van 10 ok.
   Bij welke leeftijd is de motor aan vervanging toe?

   1. Jens
    Beantwoorden

    Dag Hans, over de duurzaamheid van polyester staat in het laatste magazine van “ZEILEN” (editie maart 2023) een goed artikel over de houdbaarheid. Gezien er momenteel nog een heel aantal boten van de jaren ’80 hier in het water liggen in de haven, zal de levensduur in de meeste gevallen wel dik 40jaar + zijn. Uiteraard zal je wel aandacht moeten hebben om de boot goed te onderhouden (osmose behandeling, gaten direct laten herstellen, etc…).

    Voor de motor zullen de draaiuren vooral een rol spelen. Veelal gaat een dieselmotor niet stuk bij normaal gebruik tot het moment dat er binnenin de motor iets breekt (cilinderkop, zuigerstang, etc..). Deze zaken zijn slijtage kwaaltjes die pas optreden na vele jaren gebruik of door heel groot aantal draaiuren (5000u +).
    Hier geldt hetzelfde als bij de boot: als je de motor goed onderhoud gaat die meestal wel een goed aantal jaar mee. Hier en daar zal je uiteraard wat kosten hebben aan onderdelen die door de jaren heen zullen versleten zijn, maar dat wil niet zeggen dat de motor zelf ineens afgeschreven is. Vaak is het vervangen van dat onderdeel genoeg om de motor opnieuw te doen werken.

 • Martins Orrico
  Beantwoorden

  Ik vond een interessante info, dando U!!!

  1. admin
   Beantwoorden

   Bedankt voor je reactie. Fijn dat we je hebben kunnen helpen.
   Contacteer ons gerust als er nog vragen zijn.

 • Boten nl inloggen | BE Inloggen
  Beantwoorden

  […] Wat kost het om een boot te hebben? […]

 • Boten te koop inloggen - Inloggen
  Beantwoorden

  […] Wat kost een boot van 10 meter? […]

  1. admin
   Beantwoorden

   Dat hangt af van vele factoren:nieuw / tweedehands, ouderdom, uitrusting etc. Speur gerust eens de botenbeurzen af om een idee te krijgen.

 • Yachtfocus inloggen - Inloggen
  Beantwoorden

  […] Wat kost een boot van 10 meter? […]

 • Boten.nl inloggen - Inloggen
  Beantwoorden

  […] Wat kost een boot van 10 meter? […]

 • Bas Vandenbranden
  Beantwoorden

  Wie kan ik aanschrijven om een taxatie te doen indien ik geïnteresseerd ben in een schip en de waarde hiervan door iemand met kennis van zaken wil laten bepalen?
  De boot in kwestie ligt in het water en is een stalen boot van 16m. ik heb geen interesse om hem te laten slepen en uit het water te halen enkel om een prijs-indicatie te krijgen.
  dank voor jullie hulp.

  1. admin
   Beantwoorden

   Dag Bas
   Best surveyor zoals Belgian Yacht Survey & Consult https://www.bysc.be/ of https://www.allicoo.be/services of andere. Een google opdracht zal je beslist verschillende opties meegeven.
   Je kiest voor een stalen boot best een surveyor uit die hieron gespecialiseerd is.

   Veel succes!

 • Taclob
  Beantwoorden

  Hallo, ik ben in het bezit van een zeilbootje “dompkruiser” 8,6m lang. Hebt u een jaar ligplaats ? Hoeveel kost dit ? Mag ik daar dan ook mijn adres hebben ? En wat gebeurt er, indien ik voor enkele maanden, ermee rond zeilt, verlies ik dan mijn adres ? En wat gebeurt er indien ik verder zeil ,voor 1 jaar of meer, met mijn adres ? Wordt de post door iemand bijgehouden en of nagekeken. ? Dank bij voorbaat voor uw snelle reactie.

  1. admin
   Beantwoorden

   Dag cybergipsy, je kan geen domicilie plaatsen op een ligplaats/boot. Wel kan je uitkijken naar een referentieadres.
   https://www.vlaanderen.be/referentieadres. Best informeer je bij de gemeente waar je een vaste ligplaats wenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *